събота, 24 май 2014 г.

Тома евроневерни


"Евроскептицизмът, антиевропейската реторика … са много голяма заплаха … за демокрацията.”, Р.Плевнелиев

Не е за първи път „президентът” да се изказва неподготвен по теми, различни от строителството. Но този път е прав. С горчивия опит на бивша ирландска пастирка, той напипва „евроскептицизма”, като страшен вирус, който разяжда стадото отвътре. Заразено от него, стадото блее, че го водят в крива посока и на овчарите следва да им се отнемат и гегите, и командировъчните. За такава ерес в старо време изгарят еретиците на бавен огън. Добре, че днес борбата с въглеродния двуокис е по-важна, иначе…
Някога първите овчари на стадото намерили още в Кант формулата за единение: „Мир, чрез търговия”, другояче казано „Прави пари, а не война!” (Формулата на хипитата „Прави любов, а не война!” се оказала неприложима, защото по биологически причини любовта е до време. Откъде да знаят децата-цветя, че един ден човечеството ще измисли „виаграта”?)
И докато има пари и зелена трева, формулата работи. Както добре го е казал Фукуяма, Европа прилича на търговец, който е толкова дебел, че вече не може да запаше меча. Но когато свърши зелената трева? Когато зелената трева свърши, според пастирите остава нещо друго, по-важно. „Дайте ни 160 милиарда”, примоли се злополучният Янукович, когато разбра, че му предлагат за подпис „асоциирано” разорение на Украйна. „Ние не предлагаме пари, а ценности!”, отговориха му водачите на съюза. „Пари без друго няма, потънаха в гръцкия морски пясък, но ето ви  Кончита Вурст!”
И тук вече томаневерниците скочиха: "Ако не сложа ръка (на сутиена й?)…, няма да повярвам." Не стига това, ами напират да влязат в Европарламента и там подобно руските „Бунтовни катерички” да крещят от амвона, че не вярват в светлото европейско бъдеще като цяло и в брадата на Кончита в частност.

Не се помайвай, "президенте"! Грабни отново гегата и поведи стадото към зелената трева! Или поне към зеления хайвер.

Няма коментари: